Transferul dreptului de folosinta presupune schimbarea detinatorului unui domeniu .ro iar pentru a initia acest proces, domeniul nu trebuie sa fie expirat. Perioada de valabilitate avuta înainte de transfer nu se pastreaza, aceasta va fi resetata la noul interval incepand cu data de finalizare a transferului. Transferul dreptului de folosinta este o operatiune care se efectueaza contra cost, iar costul pentru aceasta operatiunea este echivalentul pretului de inregistrarea a unui domeniu .ro pentru 1 an.
Conform rotld.ro - "După parcurgerea procedurii de transfer drept de folosință/utilizare, data de expirare a domeniului respectiv va fi resetată, iar perioada de mentenanță va începe din momentul încheierii cu succes a procedurii de transfer drept de folosință."
De exemplu daca operatiunea de transfer drept de folosinta este finalizata la data de 01/06/2020 atunci domeniul va avea noua data scadenta 01/06/2021.
Inainte de a plasa comanda va trebui sa va logati in panoul de administrare de la RoTLD ( https://www.rotld.ro/domadmin/ ). In cazul in care parola de logare nu mai este cunoscuta se poate reseta folosind butonul de "Resetare Parola".
Dupa logarea in panoul RoTLD se identifica optiunea de "Cheie de Autorizare pentru Transfer drept de utilizare" si accesata optiunea respectiva.
In urmatorul pas se va mentiona adresa de email pe care se va trimite cheia de autorizare transfer daca se actioneaza asupra butonului de "Click aici", ulterior RoTLD va trimite cheia de transfer drept de folosinta.
Dupa ce a fost obtinuta cheia de transfer si pentru a initia procedura de transfer drept de folosinta prin SkaleWeb Hosting atunci trebuie plasat o comanda de transfer drept de folosinta din contul de client ( https://client.skaleweb.ro/clientarea.php ). Daca nu mai este cunoscuta parola de logare se poate opta pentru resetarea parolei.
Dupa logarea in contul de client SkaleWeb se va accesa optiunea de Domenii - Transfer Domenii
In panoul "Transferati domeniul dumneavoastra cu noi" se va introduce numele domeniului la sectiunea "Numele domeniului" si cod-ul de transfer (cel obtinut de la RoTLD) in sectiunea "Cod de autorizare". Dupa ce au fost completate campurile necesare se actioneaza butonul de "Adauga in cos"
Dupa adugarea in cos a optiuni de transfer domeniu, se vor completa datele noului detinator de domeniu .ro.
"Tip Inregistrare:" se va alege daca noul detinator este persoana fizica sau persoana juridica.
"Detinator Domeniu:" se va trece numele companiei sau numele complet pentru persoana fizica
"CNP/Cod Fiscal:" se va nota doar CNP-ul daca noul detinator de domeniu este PF sau Codul fiscala(CUI) daca noul detinator de domeniu este persoana juridica.
"Nr. Inregistrare (pt. firme):" se va trece numarul de inregistrare a companiei (J-ul).
In ultimul pas din comanda (sectiunea Finalizare Comanda) daca noul detinator al domeniului este alta persoana/entitate juridica fata de datele completate la sectiunea de facturare de la sectiunea "Detinator Domeniu / Domenii" se opta pentru varianta "Adauga Persoana Contact" si ulterior se vor completa datele noului detinator de domeniu.
In momentul in care a fost plasta comanda, se va emite in mod automat proforma pentru transfer drept de folosinta. Dupa ce a fost achitata proforma emisa va trebui urmat ultimul pas din procedura de transfer drept de folosinta.
Se va accesa la RoTLD urmatorul link - https://www.rotld.ro/transfer-right-of-use/trade-request-form/
In primul pas se va nota domeniul/domeniile pentru care se doreste efectuarea trade-ului.
NOTA: In cazul in care sunt mai multe domenii se vor fiecare pe o linie noua, pana la maxim 20 de domenii.
In urmatoarea sectiune se vor completa datele actualului detinator de domeniu/domenii.
In ultima sectiune se va nota datele noului detinator de domeniu. Si ulterior bifarea optiunilor de "Captcha" si "Inteleg si sunt de acord cu politica RoTLD privind Datele cu Caracter Personal" se va actiona butonul de TRIMITE.
ATENTIE: Sa va asigurati ca toate datele introduse sunt CORECTE.
Dupa ce a fost actionat butonul de TRIMITE, cei de la RoTLD vor trimite un email prin care acestia vor solicita urmatoarele documente:
- cererea semnata si stampilata;
- copie act de identitate reprezentant legal;
- copie CUI (codul unic de identificare);
Toate informatiile fiind furnziate in email-ul trimis de catre cei de la RoTLD. Documentele solicitate vor trebui urcate pe un link unic generat de acestia.
NOTA: Dupa data de 27/07/2020, conform RoTLD, nu va mai fi necesar trimiterea documentelor spre acestia. Pasul respectiv urmeaza sa fie eliminat din procedura de trade(transfer drept de folosinta), astfel in viitor transferul de drept de folosinta va fi efectuat folosind doar cheie de autorizare transfer drept de folosinta domeniu.